Tunari, Karneval på Avenyn i Göteborg 2018. Fotograf: Jonatan Werring. 

Den sista helgen i maj förvandlas Göteborgsförorten Hammarkullen till en färgsprakande folkfest, och har gjort det varje år sedan 1974. Vi har pratat med karnevalsgeneralen Tony Parath som berättar om möjligheterna att delta. 

Hammarkullekarnevalen är idag ett av Västra Götalands största ideella arrangemang. Men när fritidspersonal och ungdomar anordnade den första karnevalen 1974 var tanken egentligen bara att göra något för barn och unga i Angeredsområdet. Man samlades för att spela gitarr, sjunga och grilla. Sedan dess har arrangemanget växt för varje år och utvecklats till det som idag är en mångkulturell folkfest med tivoli, scenuppträdanden, marknad, mat och karnevalståg. Det har dock behållit sitt fokus på barn och unga, och är ett lugnt familjearrangemang.

– Det som utmärker karnevalen är framförallt de latinamerikanska föreningarnas deltagande som med sina danser och karnevalsdräkter har satt en speciell prägel på karnevalståget. I år kommer även ett band uppträda på fredagen, berättar Tony som ännu inte vill gå ut med vilka det är. Men kan avslöja att det är ett lokalt band som varit med i Melodifestivalen flera gånger.

Under helgen brukar upp till 70 000 personer komma till karnevalen. Besökarna kommer från hela Göteborg, men även från andra svenska städer. Majoriteten av målgruppen har utomeuropeiskt ursprung, speciellt från Somalia, Iran, Irak, Kurdistan och Latin- och Sydamerika. 

Företag bjuds in till att vara delaktiga karnevalen på flera olika sätt, till exempel  genom att hyra en plats på området eller genom ge goodiebags till dansarna. En tältplats på karnevalen är ett perfekt tillfälle för att ha en dialog med besökarna, och tävlingar är alltid populära som publikdragande aktiviteter.

Comviq körde livepodd från sitt tält en gång och bjöd in karnvalsdeltagarna att vara med. De som ställde upp fick ett pris i form av en telefon. En annan grej som var lyckad var när Toyota ställde upp några av sina bilar i matmarknaden för att visa upp sitt nya koncept och prata om sin hyrcentral. Allt är möjligt, berättar Tony. 

För att få en plats på Hammarkullekarnevalen kan ni antingen anmäla er direkt på karnevalens hemsida – karneval.se – eller kontakta oss på KAPI. Anmäler ni er via hemsidan får ni en standardplats på 3×3 meter. Önskar ni en större yta eller vill diskutera andra möjliga aktiviteter, hör av er till oss på KAPI .

När jag frågar Tony varför han tycker att man ska vara med på Hammarkullekarnevalen svarar han: 

– Vill du vara med på en riktig folkfest, som tar upp stora delen av världen, då ska du komma hit. Och väderstatistiken från tidigare år säger att det nästan är hundra procent chans för en solig karneval.

Kontaktuppgifter till KAPI:

Telefon: 08-510 144 55

E-post: filippa@kapimarketing.com