I höstas berättade vi om vår kondomkampanj Kom förberedd som vi gör för UMO.se (Ungdomsmottagningen på nätet). Vi berättade då att kampanjen blivit stoppad på Facebook och Instagram på grund av att Facebook tyckte att vi bröt mot deras regler. En dildo och en kondom syns nämligen i annonsbilden (se bild ovan).

Eftersom vi var medvetna om risken att detta skulle ske hade vi redan från start tillsammans med UMO planerat att komplettera med influencers. Dels för att vi visste att Facebook tolkar UMOs ämnen och innehåll utifrån amerikanska moralregler och dels för att en influencer kan nå målgruppen bättre än en Facebookannons. När vi, efter flera mejlväxlingar med den sociala mediejätten, insåg att de inte skulle ge sig blev det ännu viktigare att nå ut till målgruppen genom influencers. Läs om resultatet nedan.

Totalt har vi använt oss av fyra influencers i kampanjen, i tre olika kanaler. De har förmedlat budskapet på olika sätt, med sin egen tonalitet. Alla har fått samma grundbrief; att ta upp vad UMO och Youmo är, vad kampanjen har för syfte och varför kampanjen är viktig för dem. Vi erbjöd även att skicka ut ett UMO-kit innehållande en rosa dildo och kondomer för att kunna demonstrera kondompåtagningen, på ett liknande sätt som i UMOs film.

Facebook
En användare i en av Sveriges största Facebookgrupper (med över 140 000 kvinnliga medlemmar) gjorde en livestream för UMO.se som genererade stort engagemang och positiv feedback. Livestreamen sågs av 13 000 personer, fick 58 reaktioner (gilla- och älskamarkeringar) och 145 kommentarer. Engagemanget under liven var stort och många skrev frågor som användaren svarade på så gott hon kunde. Dessutom fick hon flera privata meddelanden från gruppmedlemmar som arbetar inom sjukvården. De tackade så mycket för videon och sa att det är viktigt att ämnet lyfts. I stort sätt all feedback från gruppmedlemmarna som såg videon var positiv.

Youtube
Den andra influencern har över 112 000 prenumeranter på sin Youtubekanal. Hennes signum är en härlig frispråkighet. Hon har tidigare gjort videos om kondomer, sex, trosor, BH:ar och mens, exempelvis. För UMO gjorde hon en ca 15 minuter lång Youtubevideo därhon pratar om UMO, Youmo, kampanjen och demonstrerar kondompåtagning med UMO-kitet.

Videon har i skrivande stund 29 469 visningar, 1 500 gillamarkeringar och 211 kommentarer. Liksom de andra har hon fått bra feedback på videon och en del har önskat att hon gör en hel serie om sex och samlevnad. Användarna som gick in på UMO.se genom hennes länk har varit inne på sajten över 6 minuter (!) längre än användarna som kommit in på sajten från de sponsrade sociala medieinläggen. 

Instagram
Näst på tur var en relativt ny svensk artist som debuterade 2017. Han har redan hunnit göra musiksamarbeten med artister som Linda Pira, Kaliffa och Sam-E. Han valdes som influencer för kampanjen för att han når ut till många unga i miljonprogramsområden i Sverige. Han gjorde två Instagramvideos och två Instagramstorys där han pratar om varför UMO och kampanjen är viktiga för honom. 

Hans videos har totalt fått 27 937 visningar, 2 051 gillamarkeringar och 37 kommentarer. Bland kommenterarna finner vi bland annat stora namn som Linda Pira, Sami (Medina), Keya Turan, Madeleine Eliza och Lil Luciddream. Alla kommentarer på inläggen är positiva och många tackar honom så mycket för att han vågar prata om ämnet. 

Den fjärde influencern har gjort en Instagramvideo samt två Instastorys där han pratar om UMO och varför man ska använda kondom. Videon har ett mer humoristiskt uttryck än de andras, vilket uppskattades av hans följare.

Videon publicerades den 14 december och har hittills fått 103 519 visningar, 13 000 gillamarkeringar och 656 kommentarer. 

Tack vare användningen av influencers har UMOs budskap visats för målgruppen över 170 000 gånger på sociala medier, trots Facebook och Instagrams annonsstopp!

Är du också intresserad av att göra en kampanj med mångkulturella influencers? Välkommen att kontakta oss idag!